Zet niet zomaar een kruisje!

Eind vorig jaar schreef ik in mijn columns over de wijziging per 1 januari 2018 als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Want de algemene gemeenschap van goederen is per deze datum niet meer automatisch. Als je nu trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, trouw je namelijk je in een beperkte gemeenschap van goederen. Kort gezegd komt het erop neer dat wat je vóór het trouwen had, houd je en wat je daarna samen opbouwt valt in een algehele gemeenschap van goederen. Schenkingen en erfenissen blijven wel tot jouw privé vermogen behoren en worden niet gezamenlijk.
Oké, voor iedereen een hele omschakeling in denken en handelen. Ik hield ook mijn hart vast of bruidsparen zich allemaal bewust waren van deze wijziging. Ik zie nu mondjesmaat aanstaande bruidsparen bij mij afspraken maken om voorafgaand aan hun huwelijk toch de (oude) algehele gemeenschap van goederen van toepassing te laten verklaren. Daarnaast kunnen ze huwelijksvoorwaarden met een andere inhoud laten opmaken zoals het uitsluiten van elke gemeenschap van goederen.

Dan is er per 1 januari een nieuw basisstelsel ingevoerd en wat schetst mijn verbazing; twee maanden later volgt er een wijziging op. Hoe verwarrend kun je als overheid handelen? Het voorstel houdt in dat stellen bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand kunnen aangeven of ze in algemene gemeenschap van goederen willen trouwen, dus willen afwijken van de wettelijke regeling. Dit door middel van een kruisje te zetten, erg simpel bedacht.

Mijn beroepsorganisatie (KNB) vindt, en ik sluit me daarbij aan, het zeer onverstandig om een besluit met zulke verstrekkende juridische gevolgen door ambtenaren van de burgerlijke stand te laten afhandelen. Natuurlijk is het goed dat ambtenaren een brochure uitreiken aan paren die willen trouwen, maar dat is geen garantie dat trouwlustigen de relevante informatie hebben gekregen of goed tot zich hebben genomen.

Heeft u trouwplannen? Schroom niet om vroegtijdig een afspraak met mij te maken. In alle rust leg ik of mijn kandidaat-notaris u uit wat de consequenties van uw trouwpartij zijn. Zeg eerst ja bij de notaris alvorens ja te zeggen bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

Volg ons laatste nieuws op facebook